İçeriğe geç

Piyanist ve akademisyen Yıldız Çiçek Sivri, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Çalgı Anasanat Dalı’nda piyano Öğr. Gör. olarak çalışmakta ve sanatta yeterlik çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı Piyano Sanat Dalı’nda Prof. Oytun Eren ile devam ettirmektedir.

2006’da katıldığı Onay Sanat Piyano Güzellemesi’nde ödül almış olan piyanist, İtalya’da Art Connects International Festival, Bodrum’da 7. ve 15. Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali, Hırvatistan’da Piano Loop Festival, Burdur’da 7. International Classical Music Festival gibi festivallere katılarak masterclass ve konserler vermiştir. Bugüne değin Fransa, İtalya, Hırvatistan ve Türkiye’de farklı illerde çok sayıda solo ve oda müziği konserleri vererek pek çok konserde yer almış, İdil Biret ve Gülsin Onay gibi dünyaca ünlü piyanistlerle aynı sahneyi paylaşmıştır. Bunların yanı sıra Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası ile şef Erdem Çöloğlu yönetiminde solist olarak çalmış, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası (ASO), Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Antalya Senfoni Orkestrası gibi orkestraların konserlerinde pek çok Türk ve yabancı şef ile sıklıkla solist, klavsen solisti ya da misafir orkestra üyesi olarak yer almıştır.

Tüm dönemlerde solo ve oda müziği alanlarını kapsayan geniş bir repertuvara sahip olan Sivri, sayısız konserde yer almış ve almaya devam etmektedir.

Piyano çalışmalarına 2004 yılında Prof. Zöhrab Adıgüzelzade ile başlamış, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Conservatoire de Lyon’da Prof. Zöhrab Adıgüzelzade, Prof. Oytun Eren, Robert Farkas, Doç. Gökhan Aybulus ve Alain Jacquon’un sınıflarında eğitimini başarıyla tamamlamış, ardından Doç. Burak Basmacıoğlu ile hem klavsen hem piyano çalıştığı master programını “Klavyeli Çalgılarda Parmak Numaraları” isimli tez çalışmasıyla bitirmiştir. Daha önceleri aynı kurumdan aldığı pedagojik formasyon eğitiminin ardından 2016-2017 ve 2017-2018 eğitim-öğretim yıllarında TED Üniversitesi Eğitim Fakültesinde misafir öğretim elemanı olarak kendi hazırladığı müfredat ile “EGE-341 Music Education” derslerini vermiş, 2020’de ise Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB DP) sertifikası alarak 2020-2021 eğitim-öğretim yılında IB DP eğitmeni olmuş ve “IB DP Music” dersleri vermiştir.

Aktif olarak İdil Biret, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Emre Şen, Kemal Gekic, Nikolai Demidenko, Naum Shtarkman, Jean-Bernand Pommier, Edna Golandsky, Metin Ülkü, Giselle Brodsky, Valentin Surif, Makoto Ueno, Renato Premezzi, Giulia Valente, Özgür Aydın, Emir Gamsızoğlu, Oytun Eren, Toros Can, Hülya Tarcan, Seçil Akdil, Zerin Rasul, Özgür Ünaldı ve Birsen Ulucan gibi isimler ile çalışma şansı yakalayan Sivri, bunların yanı sıra, 2010 ve 2012 yıllarında Almanya’nın farklı şehirlerinde Prof. Wolfgang Manz, Prof. Robert Benz, Prof. Thomas Guenter, Prof. Wolfgang Bloser, Prof. Peter Eicher, Prof. Pi-hsien Chen, Prof. Michael Leuschner, Prof. Andreas Immer ve Prof. Dr. Tibor Szasz’la özel olarak çalışmıştır.

Barok çalışmalarının yanı sıra modern çalışmalara da ilgi duyan Sivri, Erdem Çöloğlu eğitmenliğinde 20. yüzyıl oda müziği alanında pek çok oda müziği grubu ile modern eserler seslendirmiş, bazı yaşayan bestecilerinin eserlerinin ilk seslendirilişlerini çalarak albüm kayıtlarında yer almıştır. Pieter Snapper’dan 20. yüzyıl ve elektronik kompozisyon dersleri de almış olan Sivri’nin elektronik kompozisyonlarının çeşitli konserlerde ilk seslendirilişleri gerçekleşmiş ve gerçekleşmeye devam etmektedir.

2021 yazında Babajim İstanbul’da Pieter Snapper ile birlikte Fransız Barok klavsen parçaları repertuarını piyano ile çaldığı bir solo albüm kaydeden sanatçının “French Harpsichord Pieces on the Piano” adlı bu albümü yakın zamanda çıkmış ve tüm dijital platformlarda yerini almıştır.